Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen. teameiffel.nl
Balance is onderdeel van

Persoonlijk Leiderschap met Jetty de Hoop

Artikel

Persoonlijk Leiderschap met Jetty de Hoop

20 april 2021

In maart was de tweede themadag van team Gebiedsontwikkeling. Het team is door Jetty de Hoop door de dag heen begeleid. Zij hebben samen met Jetty gekeken naar hoe je persoonlijk leiderschap toepast. Hoe word je als mens beter, en waar werk je dan aan?

Jetty is organisatiecoach bij individuele en Persoonlijk Leiderschap vraagstukken. Dat doet zij vol passie en enthousiasme vanuit haar eigen onderneming. Na de themadag is er een interview met Jetty gehouden om nog wat dieper in het onderwerp ‘Persoonlijk Leiderschap’ te duiken.

Jetty-de-Hoop

Wat versta jij onder Persoonlijk Leiderschap?

Persoonlijk Leiderschap begint bij het leren houden van jezelf. Erachter komen wie je bent en waar je vandaan komt spelen daarbij een belangrijke rol. Van jezelf weten wat je wilt en wat je kan, en daar vervolgens leiding aan geven. Remco Claassen, Nederlandse managementtrainer, zegt over Persoonlijk Leiderschap dat het gaat om ‘word-jezelf-kunde’.

Kan je dat toelichten?

Een situatie als corona, waarbij de hele wereld op z’n kop staat… Voor mij betekende het in de beginperiode twee maanden lang een lege agenda. De vraag die je jezelf stelt is dan, wat nu… Je krijgt een stressreactie waarbij jouw oude patronen weer boven water komen. Een van die patronen waar ik soms mee te kampen heb, is doen alsof er helemaal niets aan de hand is. Ik probeer mezelf zo sterk mogelijk te presenteren. Maar in werkelijkheid maak ik me zorgen over of het wel echt goed komt. Als ik terug redeneer kan ik begrijpen waarom ik doe wat ik doe. Wat ik vanuit Persoonlijk Leiderschap kan doen is:

  1. Bewust worden van de situatie zoals die is;
  2. En vervolgens een keuze maken.

Wat is er nodig om er een verandering in te brengen. En op welke gebieden kan ik hulp vragen. ‘Word-jezelf-kunde’ gaat over het begrijpen van jouw eigen doen en ruimte maken voor andere perspectieven. Van daaruit ga je kijken hoe je beter in het leven kan staan. De vraag is niet of er dingen op ons pad komen. Maar de vraag is hoe je omgaat met de dingen die op jouw pad komen.

Welke verschillende competenties komen aan bod als het gaat om Persoonlijk Leiderschap?

Reflectie

Remco Claassen spreekt over ‘introspectie’. Hij zegt dat het een van de belangrijkste competenties is die je nodig hebt bij Persoonlijk Leiderschap. Begrijp ik waarom ik doe wat ik doe? Ik verwoord het ook wel als reflectie. Ervaringen begrijpen en analyseren om er een betekenis aan te geven.

Moed

Je hebt altijd wel moed nodig om nieuwe dingen uit te proberen. Bij mij betekende dat hulp vragen en anderen opzoeken. Anders blijf je in je eigen groef.

Gebruik je Persoonlijk Leiderschap op dezelfde manier in zowel jou privé als werkomgeving?

In beide gebieden is het belangrijk om te reflecteren en de moed en verantwoordelijkheid te nemen om je eigen regie te pakken. Dus dat is in werk niet anders dan privé. In mijn werk begeleid ik teams en individuen bij het ontwikkelen van Persoonlijk Leiderschap om samen te zorgen dat je jouw doelen haalt.

Welke valkuilen kan je ondervinden gedurende dat ontwikkelproces?

Bewustwording

Persoonlijk Leiderschap ligt bij jezelf en daar moet je je bewust van zijn.

Belemmerende overtuigingen

Bij het zetten van de eerste stap kunnen veel gedachten en twijfels naar boven komen waar je in het verleden mee te maken hebt gehad. Vanuit die gedachte denkend kan het makkelijk zijn om je zelf eruit te praten en/of smoesjes te bedenken van waarom je niet de eerste stap hoeft te zetten.

Oefenen

Persoonlijk Leiderschap is geen snelle oplossing, maar het is een ontdekkingsreis. En je zal die alleen voltooien als je blijft oefenen.

Hoe heb je de Balance themadag ervaren?

Ik vond de aanloop ernaar toe heel leuk; de interactie, betrokkenheid en warmte. In eerste instantie leek het te gaan over loslaten. Bij het doorvragen over wat het team nou echt nodig had, kwam het onderwerp Persoonlijk Leiderschap aan tafel. Tijdens de middag hadden we met elkaar het onderwerp verkend door een drietal oefeningen. Het was prachtig om deze sessie met het team Gebiedsontwikkeling te doen.

Verkrijg jij tijdens zulke sessies nieuwe inzichten over hoe je Persoonlijk Leiderschap beter kan toepassen?

Ik hoor altijd nieuwe dingen bij de reflectieronde. Bijvoorbeeld over hoe mensen reageren op de thema’s en/of onderwerpen. Wat ik bij deze groep leerde is dat zij heel erg bereid waren om met elkaar de opdrachten over persoonlijke thema’s aan te gaan. Wat het aan het einde van de sessie makkelijker maakt om in een grote groep heel openlijk over specifieke vraagstukken praten. De uitkomst en de diepgang is nooit hetzelfde. Het is ongelofelijk wat je kan bereiken met een groep die je nauwelijks tot niet kent.

Contact opnemen met Jetty, of gewoon benieuwd naar haar werk? 

Bezoek dan hier haar LinkedIn pagina. 

licht

Filter per blog categorie

Alle blogs
Projectmanagement
Integrale projectbeheersing
Omgevingsmanagement

Centrale overheid
Contractmanagement
Assetmanagement
Gebiedsontwikkeling

Tendersupport
Energietransitie
Subsidies
Aannemerij

Energie
Decentrale overheid
Waterschappen
Private sector

Alle blogs »

Begin met typen en druk op enter om te zoeken